Alapvető, társadalmi cél:

A program általános és alapvető célja az elsősegély elsajátításának népszerűsítése - mozgalommá szervezése, a civil szféra, a munkáltatók bevonása és társadalmi szerepvállalásuk erősítése. A hosszú távú cél megvalósításának alapvető lehetősége, hogy a közösség számára nyilvános helyeken (oktatási-, kereskedelmi-, sport-, kulturális-, hitéleti intézmények, tömegközlekedési létesítmények területén) az életmentésre alkalmas eszköz kerüljön kihelyezésre, ezzel az elhelyezett eszközök a laikus elsősegélynyújtók számára is hozzáférhetővé váljon.

Átfogó célok:

A munkahelyi balesetvédelmi oktatásba integrálni a hirtelen szívhalál mérsékléséhez szükséges ismereteket, és ezzel a lakosság egyre szélesebb körét felkészíteni a környezetében bekövetkező hirtelen szívhalál esetén nyújtandó segítségnyújtásra.

Közvetlen, konkrét cél:

A programban a pályázat eredményeként a rendelkezésre álló erőforrás mértékéig, de legalább 100 db félautomata defibrillátor kerül elhelyezésre a közösség számára nyilvános helyeken, és a program biztosítja az eszközök kezelésébe, felügyeletébe bevont személyek képzését, illetve a program minimum két éves fenntarthatóságát.

JESZ PROGRAM BEMUTATÁSA

Hirtelen szívhalál

Hirtelen szívhalálnak nevezzük azt a szíveredetű halált, ahol a tünetek fellépése és a halál bekövetkezése között maximálisan egy óra telik el. A hirtelen szívhalál hátterében mindig szívritmuszavar áll. „  Ilyenkor a szív pumpáló teljesítménye megszűnik, így az agy és maga a szívizomzat is vérellátás nélkül marad. A beteg összeesik, nincs pulzusa és légzése."

Csak a gyors újraélesztés segíthet:

A kamrafibrilláció felléptétől számított 5 percen belül még valószínűleg maradandó károsodás nélkül visszafordítható a folyamat, 10 perc után a túlélés esélye már minimális. Az újraélesztés sikerét a gyors felismerés, a hamar megkezdett újraélesztés, illetve a minél gyorsabban rendelkezésre álló defibrillátor készülék jelenti.

Életmentő Pont:

Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete

4400 Nyíregyháza, Tiszavasvári út 41.

Kezdőlap

Aktuális

Esély Centrum

Szolgáltatásaink

Támogató szolgálat

Nappali Intézmény

Jogszabályok

Segédeszközök

Vox Humana

Galéria

Sorstársi tanácsadó

Kortárs tanácsadás

Közhasznúsági jel.

Copyright 2012 Nyíregyháza, minden jog fenntartva.